Taranis heet hij, naar de Keltische god van de donder, maar als het even meezit moet hij het luchtgevecht van zijn macho aura ontdoen. Het prototype van het Britse defensiebedrijf BAE Systems, vandaag onthuld in het Britse Warton, is niet het eerste onbemande militaire vliegtuig.
Dat zijn de Predators en andere propelloraangedreven drones die al jaren vanuit de lucht filmen, schieten en bombarderen in Irak en Afghanistan.Taranis, met zijn straalmotor en voor de radar onzichtbare stealth-technologie, moet het ook tegen andere vliegtuigen op kunnen nemen in luchtgevechten, de dog fights dit tot nog toe voorbehouden waren aan de elitepiloten in F-16’s, Sukhois, Gripens, Rafales en -wie weet ooit nog- JSF F35-jachtvliegtuigen.
Maar als het aan BAE ligt, is over een paar jaar  ook de straaljagerpiloot gewoon een ’s ochtends inloggende kantoorpik geworden, en misschien zelfs dat niet: onderzoekers maken zich nu al zorgen over de aangekondigde autonome modus, waarin het robotvliegtuig zelf doelen selecteert en aanvalt. De piloot mag dan achteraf controleren of er geen burgers in plaats van vijanden op de korrel genomen worden.
Testvluchten moeten in 2011 beginnen.


beeld: BAE Systems

Advertenties