Dit X-patroon kan best eens het spoor van een recente botsing tussen asteroïden zijn, denken astronomen die deze beelden doorkregen van de Hubble-ruimtetelescoop. Al langer wordt vermoed dat in de asteroïdengordel, een grote verzameling ruimtekeien tussen Mars en Jupiter, regelmatig botsingen voorkomen. De meteoor die 65 miljoen jaar geleden de dinosaurussen de das om deed, was mogelijk een fragment van zo’n botsing.

Maar dit zouden de eerste directe beeldbewijs zijn van zo’n botsing. Linksonder is het begin januari ontdekte object P/2010 A2 te zien, met in zijn kielzog een complexe X-vormige structuur van stofsporen, ontstaan door de botsing, die door de minieme druk van het zonlicht uitgesmeerd zijn tot een lange komeetachtige staart.

De foto van NASA zou ook een komeet kunnen zijn, maar bij een normale komeet bestaat de staart uit gassen als waterdamp , en gassen zijn volgens aardse spectroscopische metingen aan P/2010 A2 niet te zien. Bovendien ligt de kern van normale kometen liggen nooit buiten de staart, zoals op deze beelden .

Foto: NASA, ESA, D. Jewitt (University of California, Los Angeles). Photo No. STScI-2010-07

Advertenties