Altijd een laatste redding als je op zoek bent naar mooi wetenschapbeeld: plaatjes uit de ruimte, gemaakt door telescopen, ruimtesondes of allebei tegelijk, zoals deze hier:  de hand van God, een röntgenopname van het hete gas dat een pulsar uitblaast, geschoten door NASA’ röntgensatelliet Chandra X-ray Observatory. Spookachtig, misschien ook al omdat er ook al een oog van God is. Voor andere lichaamsdelen houd ik me aanbevolen.

Dit is nummer zes van de tien favorieten van Phil Plait, de man achter de populaire blog Bad Astronomy.

Ook mooi: nummer negen, een computersimulatie van een bizar complexe knoedel magneetvelden in heet plasma, ook wel bekend als ‘ zonnevlek’, en nummer drie, een mooie sterrenhemel op Paaseiland, met een maanboog (een regenboog, maar dan van de maneschijn)

De winnaar is niet eens zo’n visueel spektakel: een opname van het maanoppervlak waar het achtergelaten onderstel van de Apollo 11 te zien is, wan waaruit in 1969 de Neil Armstrong al orerend de maan op klauterde.

In Intermediair was in nummer 45 in hetzelfde genre het onderstel van Apollo17 te zien, al bleek de grauwe maan met pukkels erg lastig mooi af te drukken. Slechts te vinden als speld in hooiberg in NASA’s origineel.

Advertenties